Jordan @ Cafe

2015/10/06

9
25日(答案返却)、30日(終業式)、102日(始業式)の3日間、8月に初来日し、9月に本校に来たばかりのトーマス・フリックス・ジョーダン先生と語る「Jordancafe」を本校食堂で開催しました。多くの生徒たちが、ジョーダン先生と和気あいあいと日本語と英語で談笑しました。大変好評だったため、今後も折を見て開催いたします。以下にジョーダン先生の感想を掲載いたします。

Spending time with the students outside of their regular class schedule was an absolute pleasure. Although we all agreed that learning English is hard, many of the students were excited to share their interests and hobbies. I decided to start each conversation by speaking a little Japanese to the students, in the hopes that they would become more comfortable with me. After that, we had a conversation about the things we like using English. I brought a poster called “I like …” with me that showed some of my favorite things, too. For example, I included a picture of my favorite anime character (Vegeta from Dragon Ball) in an attempt to relate with the students and make the conversation seem fun. I was surprised by how relaxed the students seem around me! Many of them speak English quite well! I definitely look forward to getting to know them even better as the year progresses.

<意訳>

生徒たちと授業以外の時間を共に過ごすのはとても楽しかったです。英語は難しいとみんなで話しつつも、多くの生徒たちは自分の趣味や関心事について喜んで(英語で)話してくれました。生徒たちに気楽に接してもらえるようにと思い、会話の最初は日本語で少し話すことから始めました。それから、好きなものについて英語で会話をしました。私は「私は~が好きです」と題したプリントも持っていきましたが、そこには私の好きなものをいくつか描きました。例えば、生徒たちと関わるために、そして会話を弾ませる狙いで、私は大好きなアニメのキャラクター(ドラゴンボールのベジータ)をその中に入れました。(英語で話している)私の周りで、生徒たちが大変寛いでいることに驚かされました。生徒たちの多くは英語が思いのほか上手に話せました。今後、より深く生徒たちと関わっていくことが本当に楽しみです。